Korábban arról számoltunk be, hogy mire elegendő 20 millió forint Szigetvár ingatlapiacán, illetve annak környékén. Ekkor kiderült, hogy tavaly októberben a 20 millió forintból akár egy 130 négyzetméteres szigetvári családi házat is vásárolhattunk volna. Most pedig azt figyeltük meg, hogy hogyan is változott - a kínálati árak függvényében - városunk ingatlanpiaca a tavalyi évben. Elemzésünkben a családi házak, illetve a tégla építésű lakások átlagáraira fókuszáltunk.

A téglalakások semmiképp nem adták meg magukat a koronavírusnak

Az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján a szigetvári lakóingatlanok átlagárainak változását 2020 januárja és decembere között vizsgáltuk. A Baranya megyei városban a téglalakások kínálati ára az év elejével emelkedni kezdett. A szigetvári eladó téglalakások 180 ezer Ft/m²-es átlagárról indították a 2020-as évet. Ez az összeg egy 60 négyzetméteres lakás esetén körülbelül 11 millió forintot jelentett.

Februártól áprilisig mérsékelt áremelkedés volt megfigyelhető az árakban, így elérve áprilisban a 168 ezer Ft/m2-es átlagárat. Szeptemberben az átlagos kínálati árak átlépték a 200 ezer forintos határt, így elérve a 202 ezer Ft/m2-t. Ezt követően még tovább emelkedtek a szigetvári téglalakások hirdetési átlagárai, melynek következtében decemberben valamivel meg is haladták a 215 ezer forintot négyzetméterenként.

Nem tűnik túl nagynak ez a pár tízezer forintos változás, azonban egy - a korábban is vizsgált paraméterekkel rendelkező - lakást a 2020-as év végén már átlagosan 13 forintért kínáltak eladásra, szemben az év elején jellemző 11 millió forintos átlagárral.

Nem zuhantak az átlagárak a koronavírus ideje alatt a szigetvári ingatlanpiacon
 

A családi házak kisebb mértékben drágultak

A szigetvári családi házak árára sem nyomta rá bélyegét a koronavírus, hiszen nem érzékelhettünk számottevő csökkenést, sőt az év eleji árakhoz képest a decemberben uralkodó átlagárak közel 20 ezer forinttal lettek drágábbak. A házak januári átlag kínálati ára 132 ezer Ft/m² volt. Áprilisig szinte végig 130 ezer forint körül mozogtak az átlagárak, majd májusban egy kisebb áremelkedés következtében már 142 ezer Ft/m2-es átlagáron vehettünk szigetváron ingatlant. Végül pedig a családi házak átlagos négyzetméter ára 152 ezer forint lett a tavalyi év decemberére.

A házak esetében is egy szemléltető példával élnénk az árkülönbségek látványosabb bemutatása érdekében: ezúttal egy 120 m²-es családi házat vettünk alapul, egy ekkora alapterületért januárban 15,8 millió forintot kértek a tulajdonosok, míg decemberben ennél átlagosan 2,4 millió forinttal drágábban kínálták azokat.

Látványos változásokra nem kifejezetten számíthatunk az idei évben

Szakértők szerint a koronavírus nagy valószínűséggel már nem fogja befolyásolni az ingatlanpiaci kínálati árakat, valamint a keresletet: az újonnan hozott kormányzati rendeletek azonban élénkítő hatással is bírhatnak majd a jövőben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy drasztikus változások következhetnek. Kiderült azt is, hogy az építőiparnak valószínűleg csak 2021 második negyedévében sikerül majd kihevernie a járványidőszak okozta nehézségeket.