Szigetvár ingatlanpiaca egyre drágább

Az Ingatlannet.hu a szigetvári lakóingatlanok átlagárainak változását 2020. január és október között vizsgálta. A Baranya megyei városban a téglalakások kínálati ára az év elejével emelkedni kezdett. Januárról tavaszra mintegy 5%-os növekedéssel 180 ezer Ft/m² volt Szigetváron ezen lakástípusok kínálati átlagára. Ezután tovább folytatódott az áremelkedés, melynek következtében októberben már átlagosan 200 ezer forintba került egy négyzetméter. Így az őszi időszakban 20 millió forintból egy közel 100 m²-es lakást lehetett megvásárolni, szemben az év elejével, amikor több mint 110 m²- re volt elegendő a pénzösszeg.

A Szigetváron eladásra kínált családi házak átlagárai is folyamatosan emelkedő tendenciát mutattak az idei év első tíz hónapjában. Még a koronavírus megjelenésének hatására sem torpant meg a növekedés, sőt a járvány második hulláma sem akadályozta az árakat abban, hogy tovább emelkedjenek. Mindennek eredményeképpen a családi házak októberi átlag kínálati ára  152 ezer Ft/m² volt. Tehát a 20 millió forintos keretösszegünkből akár egy 130 négyzetméteres szigetvári családi házat is vásárolhattunk volna idén októberben. Ez soknak tűnik, de ennyi pénzért az év elején még ennél is nagyobb, 156 m² alapterületet kínáltak eladásra a szigetvári háztulajdonosok.

Mit lehet venni Szigetvár ingatlanpiacán 20 millió forintból?
 

 

A megyében Pécsnek van a legdrágább ingatlanpiaca

Az Ingatlannet.hu Baranya megye más városainak ingatlanpiaci árait is szemügyre vette. A családi házak tekintetében Baranya megyében Pécsen és Kozármislenyen a legmagasabbak az átlagárak. A két városban mintegy 330 Ft/m²-es összegért kínáltak eladásra házat idén októberben, melynek alapján 20 millió forint 60 m²-rel volt egyenlő. Ehhez képest Mohácson, Komlón és Szentlőrincen dupla ekkora házat lehetett találni a piacon. Szigetváron – mint azt korábban említettük – idén októberben egy 130 m²-es házat ért a 20 millió forint. Ennél pedig már csak Siklóson voltak alacsonyabb a házak átlag kínálati ára. Itt a keretösszegünkért egy 160 m² alapterületű házat tudtak ajánlani az eladók.

A téglaépítésű lakások esetében is nagyon eltérően alakultak az ingatlanárak a megyében. A téglalakások kínálati átlagára is a megyeszékhelyen volt a legmagasabb a vizsgált időszakban. Pécsen 450 ezer forintos négyzetméter árakkal kellet az ingatlan vásárlóknak számolniuk. Az általunk meghatározott keretösszeg ilyen átlagár mellett egy 44 m²-es lakásra futotta. Viszont, ha nem ragaszkodunk Pécshez annyira, akkor picivel arrébb, Szigetváron vagy Mohácson, már egy 100 m²-es lakást is kaphatunk.

Mit lehet venni Szigetvár ingatlanpiacán 20 millió forintból?
 

 

2021 a családok éve!

Magyarország kormánya új rendeletet hozott otthonteremtési támogatás címen, ezzel támogatva az országban élő családokat. Többek között 2021.  január elsejétől 27%-ról 5%-ra csökken az új építésű ingatlanok áfája. Mindemellett elindul az otthonfelújítási támogatás, mely a már meglévő családi házak felújítási költségének felét, maximum 3 millió forintig téríti vissza utólagosan. Ezek a támogatások azonban 2021-ben valószínűleg növelni fogják az ingatlanpiaci árakat.