A szervezetben az ösztrogén két másik hormonból, a tesztoszteronból és az aldoszteronból egy aromatáz enzim működésén keresztül szintetizálódik. Egy új, középkorú nőkön végzett klinikai vizsgálatban azt találták, hogy a vörösbor (de nem a fehérbor) jelentősen gátolja az aromatáz enzim működését, és így az ösztrogén keletkezését. Az eredmények alapján javasolják a vörösbor rendszeres fogyasztását nőknek is.



Vagyis a napi 2 deciliter vörösbor fogyasztása valóban ajánlott a nőknek is. Ennél több azonban már káros hatásokat mutat a mellrák előfordulási gyakoriságának szempontjából is: az alkohol ugyanis a mellrák esetében rizikófaktor.



A vörösborban feltehetően az ún. procianidinek a felelősek az aromatáz gátló hatásért, amelyek még koncentráltabban vannak jelen a szőlőmag-kivonatban.



Dr. Mészáros G. László

Shufelt, C. és mtsai.: Red Versus White Wine as a Nutritional Aromatase Inhibitor in Premenopausal Women, J.  Women’s Health, 2011
Kijima, I. és mtsai.: Grape Seed Extract Is an Aromatase Inhibitor and a Suppressor of Aromatase Expression, Cancer Res. 2006