Nyitrai Zsolt Pogácsás Tiborral, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárával és Túrós Andrással, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnökével tartott sajtótájékoztatót. 
 
Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: az a modell, amelyet az OPSZ megvalósít - hogy a polgárőrök önkéntesen, szabadidejük terhére teljesítenek szolgálatot, őrzik az emberek biztonságát - nemzetközi szinten is egyedülálló és példaértékű. 
 
Pogácsás Tibor kiemelte: a kormányzat számára mindig kiemelt fontosságú volt a közbiztonság, a regisztrált bűncselekmények száma az elmúlt hét-nyolc évben a felére esett vissza, minden bűncselekménytípusnál javult a rendőrség felderítő munkája és a bűnmegelőzés is sikeres. Ehhez a polgárőrök is jelentősen hozzájárultak, a kormány pedig továbbra is stratégiai partnerként tekint rájuk. A kormány évente egymilliárd forinttal támogatja a polgárőrséget, emellett több mint ezer járművet is adtak az OPSZ-nek - ismertette. A polgárőrség 2035 településen van jelen, az önkormányzatok is támogatják az egyesületeket - tette hozzá. 
 A 300x100 elnevezésű bűnügyi programnak köszönhetően - amelynek keretében a leggyengébb közbiztonságú 300 településen végeztek megerősített járőrszolgálatot a polgárőrök - 47 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma - mondta. 
 
Szólt arról is, hogy 2018-ban sok fiatal csatlakozott a polgárőrséghez, ami azért fontos, mert a fiatalok - miközben tesznek a közbiztonságért - olyan közösségben szocializálódnak, amelyben pozitív mintákat, élettapasztalatokat szerezhetnek. 
 
Túrós András arról beszélt, hogy az OPSZ 63 ezer tagja évi kilencmillió szolgálati órát teljesít. Az emberek 83 százaléka bízik bennük, mert a polgárőrök helybéliek, el lehet őket érni, napi kapcsolatban vannak az emberekkel - jegyezte meg. 
 
Jelezte: a szervezet 2019-ben két új programot indít, az egyik a külterületek, a másik a közterületek biztonságával kapcsolatos. A 3025 polgárőr-egyesület tagjai évente átlagosan 150 szolgálati órát teljesítenek, és most azt szeretnék elérni, hogy 2019-től 170 órát legyenek közterületen. 
 
A külterületek biztonságának programját - amelyet az Agrárminisztériummal közösen alakítottak ki - az Országos Rendőr-főkapitányság szakmai támogatásával szeptemberben indítják el. A cél, hogy megelőzzék a külterületi jogsértéseket, a mezei, szántóföldi lopásokat, növeljék a tanyákon élők biztonságét. A program az alföldi és az észak-keleti megyék legalább 300 nagy külterületű települését érinti. Ebben a programban körülbelül hatezer polgárőr vesz részt - köztük 850 lóval és 1100 lovassal a lovas tagozat - a természetvédelmi őrökkel, az önkormányzati rendészet tagjaival, a hal- és vadőrökkel együtt. Az OPSZ célja, hogy a polgárőrök szolgálatuk 25 százalékát a külterületekre szervezzék. 
 
A külterületi programba bekapcsolódnak a légi polgárőrök is, akik Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Pest megyében dolgoznak, mintegy két tucat légi járművel, például sárkányrepülőkkel, drónokkal. Az Agrárminisztérium 40 millió forinttal támogatja a programot. 
 
Túrós András kijelentette: a polgárőrség határvédelmi tagozata továbbra is szakszerűen végzi munkáját, ebben 86 polgárőr-egyesület 1700 polgárőre vesz részt, és kiemelkedő az eredményességük, a hatékonyságuk.