Az ország egyik legelhagyatottabb térsége az Ormánság, amely, noha egészen különleges tájegység, számos gazdasági, demográfiai és egyéb problémával küzd. Az elmúlt öt-hat esztendőben azonban a térség kezd magára találni, újjáéledni, ehhez hozzájárul a mostanában tapasztalható kulturális önazonosságra ébredés - mondta el a Bőköz Fesztivál szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Hoppál Péter kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos.
 
Mint emlékeztetett, öt éve Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi azért fogott össze, hogy a saját értékeiket maguk is felfedezzék és a látogatóknak is bemutassák.
 
Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője hozzáfűzte: az ország egyik legdélebbi részében található négy falu összesített lakossága is alig haladja meg az ezer főt. Ezek a települések azonban egyedülálló építészeti örökséget őriznek, melynek kiemelkedő darabjai a fakazettás templomok, amelyek autóval 10-20 percnyire vannak csupán a harkányi fürdőtől és a siklósi vártól - jegyezte meg.
 
Pataki András fesztiváligazgató elmondása szerint a rendezők célja, hogy a Bőköz Fesztivál túlmutasson a maga keretein és hozzátegyen valamit a térséghez, mintaprogramként hatással legyen a négy falu társadalmi fejlődésére is.
 
Mint hozzátette, a rendezvénysorozat idei programját a nemzeti összetartozás jegyében hirdetik meg: a trianoni döntés centenáriumra emlékezve lesz például kopjafaállítás és gyümölcsfaültetés, de határon túlról érkezik számos népzenei és néptáncos csoport is.
 
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 25 millió és az Agrárminisztérium 8 millió forintos támogatásának köszönhetően a Bőköz Fesztivál valamennyi programja díjmentesen élvezhető, és a rendezvény idején a települések között ingyenes kisvonatok, lovaskocsik és "bulitraktorok" szállítják a fesztiválozókat, kerékpárokat is lehet azonban bérelni - közölte Pataki András.
 
A négy település polgármesterei - Szolykóné Pfeifer Gabriella (Kémes), Pál Csaba (Szaporca), Bokor Géza (Tésenfa) és Németh Tamás (Drávacsehi) - hangsúlyozták, kicsi falvakról van ugyan szó, ezek azonban rengeteg kinccsel, értékes építészeti örökséggel és különleges gasztronómiai hagyományokkal rendelkeznek.
 
A kémesi nagyszínpadon fellép mások mellett Szabó Balázs és bandája, a Cimbaliband, a Pannon Cigányzenekar; Kalapács József és Rudán Joe vezetésével érkezik az Attila Fiai Társulat, szvingshow-t tart a Local Vintage Company és hallható lesz a soproni szimfonikusok Zenés mesék, mesés zenék című produkciója is.
 
A szaporcai Bőköz és Hétöles színpadokon többek között a Kollmann Gábor Band zenél Wolf Katival és Urbán Orsival; Binder Károly Varga Gáborral ad koncertet és fellép a Blues Hangers, a Four Corners, valamint a Maros Művészegyüttes.
 
Tésenfán Pál Zsolti Jazz- és Kultúrkertje ad otthont Vastag Tamás szvingkoncertjének, valamint a Grappa Jazz, a Varga Gábor Jazz Trió, a Mecsek és a Sopron Táncegyüttes fellépésének, továbbá Váray László stand-up estjének is.
 
Drávacsehiben a Levendulaszárító színpadon a Harka Táncegyüttes, a Figurás Banda, a Szénási Akusztik és a Sanzon Time is fellép, a felvidéki Gál Tamás pedig több produkcióját is elviszi a településre.
 
Számos programmal várja a négy településen a fesztiválozókat a NépmesePont, a Versmondó Szalon; lesz táncház, prímásverseny, kirakodóvásár, fellépnek komlói, siklósi, szennai és pécsi fiatal néptáncosok, és komoly hangsúlyt kap az ormánsági gasztronómiai hagyomány bemutatása is.