A hétfői munkaebédre minden olyan település képviselője, polgármestere meghívást kapott, amely valamifajta török kapcsolatot ápol – közölte a Szigetvár Híradóval Kolovics János polgármester, aki Recep Tayyip Erdogan török kormányfő tavaly februári látogatásakor is részt vett a hivatalos budapesti eseményeken. Mint felhívta rá a figyelmet, Szigetvár volt az első település, amely mindjárt három felújítási projektet indított el, s amellyel kisváros létére is úttörőszerepet vállalt a magyar-török együttműködésben megvalósuló országos projektben. Hozzátette: az együttműködés ma újabb állomásához ért a főváros II. kerületében lévő Gül Baba-türbe felújítási szerződésének aláírásával.



– A törökök körében közismert Szigetvár mint törvényalkotó I. Szulejmán halálának helyszíne és mint Trabzonnak, a szultán szülővárosának testvértelepülése. Amint kiderül, hogy ennek a városnak a polgármestere vagyok, minden túlzás nélkül mondhatom, hogy nagy érdeklődéssel hallgatnak – utalt Kolovics János arra, hogy a munkaebéd során is szóba került városunk.



A mai nappal kezdődött meg a fővárosban a török államfő programja, aki Áder János köztársasági elnök meghívására érkezett hazánkba. A török köztársasági elnök egyebek mellett a Magyar Hősök Emlékművét is megkoszorúzza a Hősök terén, a Sándor-palotában tárgyal Áder Jánossal, illetve Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével folytat megbeszélést, majd üzleti fórumon vesz részt.



Erdogan török kormányfő tavalyi budapesti látogatásán azt hangsúlyozta, hogy erősíteni kell Magyarország és Törökország gazdasági kapcsolatait, és ehhez jó alap, hogy a két ország között nincs semmilyen nyitott politikai kérdés.



SZH/MJné – Fotó: Kovács Attila/MTI




Kapcsolódó cikkünk:



Orbán: a török-magyar kereskedelmi forgalom már „szebb számot” mutat