Tele vannak a vizsgálók és a kórtermek a Bethesda Gyermekkórház sebészeti osztályán, az elmúlt 24 órában ugyanis csaknem 200 gyereket láttak el. Ez sokkal több, mint máskor. Az orvosok azt mondják, ahogy beköszönt a jó idő, megduplázódik a betegek száma.

Átlagosan négyévente egyszer minden magyar gyerek kórházba kerül valamilyen baleset miatt, leggyakrabban mérgezéssel, égési, fej- és végtagsérülésekkel.

Új veszélyek is megjelentek

Nyáron a legjellemzőbbek a csonttörések, a zúzódások, a rovarcsípések és a napégés. Ezek többsége figyelmetlenség miatt következik be. A szakemberek a megelőzésre, az óvintézkedések fontosságára hívták fel a figyelmet, de az újszerű veszélyekről is beszéltek.

Az utóbbi években ugyanis jelentősen megnőtt például a trambulinos balesetek száma, amelyek súlyos koponyasérülésekkel járhatnak. A tinédzserek körében pedig egyre több az áramütés. Vonatok tetejére másznak fel fotózkodni, ahol magasfeszültség éri a testüket, anélkül, hogy hozzányúlnának a vezetékekhez. Ezek gyakran végződnek végtagamputációval.

Nyáron sokkal több a gyermekbaleset - VIDEÓVAL
 

 

A megelőzésnek kézzelfogható eredményei vannak

A halálos gyerekbalesetek száma 2000 óta a felére csökkent, de még így is évente több mint 100-an vesztik életüket gondatlanságból. Tavaly nyáron kiemelkedően sok volt a vízitragédia. Csak júniusban négyen fulladtak bele a Dunába: egy 10, egy 12, egy 13 és egy 15 éves gyermek.

Sorra szedte áldozatait a Balaton is. Augusztusban Balatonmáriafürdőnél egy 18 éves fiú halt meg. Vízibicikliről ugrott a mély vízbe, úgy, hogy nem tudott úszni.

A hasonló tragédiák elkerülése érdekében a szakemberek azt kérik, hogy tavak, folyók, medencék közelében különösen figyeljünk a gyerekekre. A Magyar Gyerekmentő Alapítvány országszerte tart ingyenes elsősegélynyújtó tanfolyamokat. Az alapvető ismeretek birtokában a szülők szakszerűen tudnak segíteni és elkerülhetők a tragédiák.