A teszt végeredményéről összefoglaló kiadvány készült a gazdálkodók számára.
 
Idén a Szombathely, Eszterágpuszta, Iregszemcse, Tordas, Jászboldogháza, Szarvas, Székkutas, Abaújszántó, Mosonmagyaróvár és Mezőfalva térségében beállított kísérleti helyszíneken két éréscsoportban összesen 48 őszi búza fajtát vizsgáltak mennyiségi és minőségi szempontok alapján, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereinek közreműködésével. A kísérletek felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) látta el.
 
A rendkívül aszályos téli és tavaszi időjárás ellenére a kísérleti szemtermés-átlagok nem maradtak el az előző évi átlagoktól, a májusi bőséges csapadék miatt inkább felülmúlják azokat - közölték.
 
A közlemény szerint Takács Géza, a VSZT elnöke kifejtette, hogy az intenzív növénynemesítési munka nyomán folyamatosan jelennek meg újabb és újabb őszi búza fajták, amelyek bővítik az elérhető széles kínálatot. A fajtakísérletek célja, hogy a gazdák számára jól hasznosítható adatokat nyújtsanak, amelyek segítséget jelentenek nekik a fajtaválasztásban. Az ország különböző adottságú tájegységeiről kapott mennyiségi és beltartalmi értékek objektív képet adnak egy-egy fajta teljesítményéről - tette hozzá.
 
Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke elmondta, hogy a gazdálkodók várják az adatokat, és örülnek annak, hogy az évek óta rendszeresen megjelenő kísérleti eredmények információi segítik a gabonatermesztők munkáját.
 
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte: a köztestület 2018-ban csatlakozott a GOSZ és a VSZT által évek óta sikeresen koordinált posztregisztrációs kísérletekhez. Ezek eredményeire alapozva - jogszabályi felhatalmazás alapján - ajánlati fajtalistát állít össze a NAK, amelynek használata számottevően javítja a gazdálkodók versenyképességét.
 
Kukoricára idén már harmadik, őszi búzára második alkalommal készül ilyen lista, ebben az évben pedig az őszi káposztarepcével bővült a kísérletbe bevont növények köre - közölte.