A sértett 2016. május 27-én szerződést kötött egy szentlőrinci cég vezetőjével 8500 tonna kukorica 1,5 millió euró értékben történő megvásárlására, azonban a csaknem 70 ezer euró előleg kifizetését követően a kért kukorica mennyiséget nem szállították le neki, és a pénzt sem fizették vissza.

A nyomozás során kiderült, hogy a sértettel az 59 éves pécsi cégvezető, valamint 58 éves királyegyházai társa állapodott meg arról, hogy a jelentős mennyiségű kukorica a cég rendelkezésére áll, amelyet kamionokkal az előre megbeszélt olasz városokba le tudnak szállítani. A rendőrök ellenőrizték a cég bejegyzett telephelyét Szentlőrincen, azonban csak egy garázst találtak, ott semmiféle munkavégzés nem volt, a munkavégzéshez szükséges feltételek sem voltak fellelhetők. A szlovén vevő és a csalók között tolmácsolási feladatokat ellátó két szlovén állampolgár is úgy nyilatkoztak, hogy az eladók mindvégig nagyon magabiztosan és meggyőzően viselkedtek, elnyerve ezzel a sértett bizalmát. A két csaló állítása igazolására a vevőt Szalántára is elvitte, ahol egy telephely hangárjában tárolt nagy mennyiségű kukoricát mutattak neki. Később kiderült, hogy a két csaló által mutatott kukoricához a szentlőrinci cégnek nincs semmi köze. A cégvezetőt és társát a rendőrök a beszerzett adatok alapján gyanúsítottként hallgatták ki.

A nyomozás vizsgálati szakaszában a Szigetvári Rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat a napokban átadta az ügyészségnek.