A minisztérium énekkara a 2014-es karácsonyi ünnepség előtt "projektkórusként" állt össze, tavaly pedig már az Országház gyermekkarácsonyán és a Müpában is felléptek - idézte fel az általa alapított és vezetett kórusról szólva hétfőn Budapesten Hoppál Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára. Mint hozzátette, december 1-jén a pécsi Kodály Központban lépnek fel a Ghymes jótékonysági koncertjén, majd az együttes december 10-i fővárosi fellépéséhez is csatlakoznak a Várkert Bazárban.
    
A pécsi koncertre már minden jegy elkelt, így teljesült a kitűzött cél, és a Pécsi Szülészeti Klinikát támogatni tudják egy hordozható ikerterhességi monitor beszerzésében - közölte Hoppál Péter.
    
A Ghymest vezető Szarka Tamás és Szarka Gyula hozzátették: a zenekar Pozsonytól Székelyudvarhelyig járja be a Kárpát-medencét Mennyből az angyal című karácsonyi koncertjével. A karácsonyi turnéval a Ghymes a közmédia Jónak lenni jó! elnevezésű jótékonysági akciójához is kapcsolódik - jegyezték meg.
    
Mint felidézték, az elmúlt tíz évben rengeteg helyi kórussal dolgoztak együtt, amit azt tett lehetővé, hogy "Magyarországon jó állapotban van a kórusmuzsika", így a pécsi és a budapesti koncertekhez is csatlakozik az Emmi énekkara mellett egy-egy gyermekkórus is.
    
Hoppál Péter emlékeztetett arra, hogy a tárca idén az iskolai kóruskultúra erősítésére 100 millió forintos pályázatot hirdetett, melyre mintegy 300 kórus jelentkezett és közülük mindenki nyert támogatást. A kezdeményezésnek köszönhetően 61 új iskolai kórus jött létre - számolt be az államtitkár.