A sajtótájékoztatón a kormányfő az első gazdasági akcióterv után újabb hat gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be.

A kormányfő a kata-mentességi körbe eső területek között említette a fodrászatot, a szépségápolást, a festést, üvegezést, villanyszerelést, az egyéb humán-egészségügyi ellátást, az előadó-művészetet, a víz-, gáz-, fűtésszerelést, az épületasztalosságot, a járóbeteg-ellátást, a padló- és falburkolást, a testedzési szolgáltatást és egyéb sporttevékenységet, valamint az idősek és fogyatékossággal élők ellátását.

Azt is közölte Orbán Viktor, hogy a március elseje előtt keletkezett kata-tartozásokra haladékot adnak, így azokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta utáni negyedévben befizetni.

Az intézkedések része továbbá, hogy a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatások mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt.

Döntés született arról is, hogy a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat, valamint az adóvégrehajtásokat felfüggesztik – a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni -; a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyed-jogosultságokat pedig meghosszabbítják.

A kormányfői bejelentés része volt az is, hogy kedd reggeltől minden intenzív kórházi ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap. A többi, nem intenzív ágy mellett dolgozó kórházi orvos és ápoló sebészi maszkot kap. Akit koronavírus-gyanúval visznek be, azok azonnal sebészi maszkot kapnak.

Hozzátette: „nehéz időszak előtt állunk, ami mindenkitől személyes erőfeszítéseket kíván. Emberi életeket menthetünk meg, minél többen teszünk erőfeszítéseket, annál több életet menthetünk meg. Az összefogás ideje érkezett el a széthúzás és viták helyett. Erre kérem képviselőtársaimat is a parlamentben” – emelte ki Orbán Viktor.

Újabb védőfelszerelések érkeznek

A miniszterelnök kitér arra is, hogy már tizenkét napja hirdette ki a kormány a veszélyhelyzetet és a rendkívüli jogrendet.

„Jelenleg a vírus terjedésének második szakaszában vagyunk, de gyorsuló lépéseket teszünk a tömeges fertőzések felé” – mondta.

A ténylegesen megfertőzöttek száma lényegesen nagyobb, mint a 167 igazoltan fertőzött.

Az igazoltan betegek közül 108 hordozó van, akik nem mutatnak tüneteket, nem betegek. 27-en viszont tüneteket mutatnak, betegek. Kilencen pedig nagyon betegek, kórházi, intenzív ellátásra szorulnak. Meggyógyulhatnak, de komoly veszélyben vannak – fűzte hozzá a kormányfő.

Hét halálos áldozatot is követelt a koronavírus, akik közül öten szív-, érrendszeri és cukorbetegségben szenvedtek, mellettük pedig vastagbél-, illetve daganatos betegségben szenvedő fertőzöttek is voltak. Az elhunytak átlagéletkora 69 év volt.

Orbán Viktor kiemelte: a védekezésben másfél millió védőmaszk áll rendelkezésre, és a héten már 80 ezerre nő a magyar gyártói napi kapacitás, emellett 20 millió pár védőkesztyű, 170 ezer védőruha és 2560 darab lélegeztető áll rendelkezésre.

Mindezeken felül azonban újabb és újabb szállítmányok érkeznek védőfelszerelésekből Magyarországra.