Románia is betiltotta az Ubert, nálunk még csak tüntetnek a taxisok

Biztosan tüntetni fognak a taxisok az Uber miatt. Azt, hogy pontosan mikor, csütörtökön jelenti be az Országos Taxis Szövetség és a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége. Az érdekképviseletek célja, hogy a kormányzat mihamarabb döntsön a fuvarszervező szolgáltatás ügyében. Ahogy a román kormány is, mely szerdán betiltotta az Ubert.

"A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a személyszállítással foglalkozó cégek és magánszemélyek betartsák az adózásra és a biztonságos üzemeltetésre vonatkozó szabályokat. Ez alól pedig egyetlen vállalkozás, cég vagy magánszemély sem lehet kivétel, így az Uber sem" – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Konkrét döntés azonban nem született az elmúlt egy hónapban, ezért a taxisoknál mára betelt a pohár: tüntetést szervez az Országos Taxis Szövetség és a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége. Az érdekképviseletek a demonstrációval kapcsolatos részleteket csak csütörtökön árulják el. A taxisok várhatóan beszámolnak az Uber miatti gondokról, az eddigi tárgyalások eredményéről, az általuk legjobbnak tartott megoldásról, valamint arról, hogy mit várnak a hatóságoktól – árulta el a Helyi Híradónak az Országos Taxi Szövetség elnöke.

Metál Zoltán kifejtette: tovább már nem halasztható a kormányzati döntés, hiszen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) májusi ellenőrzése után egyértelműen kiderült, hogy minden vizsgált Uber-sofőr szabálytalanul szállított és nem adott számlát sem a szolgáltatásról. Az Uber kötelékén belül ugyanis a sofőrök sem megfelelő képzettséggel, sem a személyszállításhoz megfelelő színvonalú autóval nem rendelkeznek. A legnagyobb gond azonban, hogy a fuvarszervező és a hozzá kapcsolódó „magánsofőrök” nem adóznak és semmilyen kötelező hatósági engedélyt nem váltanak ki a személyszállításhoz.

Metál Zoltán bízik abban, hogy a demonstrációval sikerül megsürgetniük a döntéshozókat, mert mint hangsúlyozta: az Uber a szakmának, a személyszállításnak és még az ország megítélésének is árt.

Románia már lépett: betiltotta az Ubert

A román államfő, Klaus Iohannis szerdán bejelentette: betiltják a fizetős autóstopot. A román kormány tavaly adta be a személy- és áruszállításról szóló 2003-as törvény módosítási javaslatát, amely elsősorban az illegális személyszállítás, így az Uber és a hasonló fuvarszervező szolgáltatások ellen akart fellépni. A bukaresti döntéshozók szerint ugyanis ezek hátrányosan érintik egyebek közt a taxiscégeket, a kieső adóbevételek miatt pedig az állami költségvetés is jelentős bevételektől esik el.

Szerdától Romániában pénzért csak az végezhet személyszállítást, akinek az önkormányzat engedélyt ad erre. Aki fizetés ellenében enélkül szállít utast vagy árut, az 1000-5000 lej, vagyis 70 és 350 ezer forint közötti bírságra számíthat. Ugyanezzel a bírsággal sújthatók azok az alkalmi „taxisok” is, akik a Romániában is egyre népszerűbb okostelefonos Uber program segítségével szereznek fizetős utasokat, anélkül, hogy taxis-engedéllyel rendelkeznének és adóznának bevételük után.

L.V.P.

VISSZA
2014 © Minden jog fenntartva