szeretnénk megerősíteni a biztonságot, illetve több támogatást adni a családoknak, mindezt úgy, hogy csökkennek az adók és közben mindenki dolgozik, aki akar és tud – hangsúlyozta Dömötör Csaba, aki szerint a súlypontok tehát nem változtak.

Az államtitkár kifejtette: ha a mostani formában szavazza meg az Országgyűlés a jövő évi költségvetést, az nagyobb támogatást jelent a családoknak, hiszen 2000 milliárd forintot tesz ki a családtámogatások összege, ami azt is a magában foglalja, hogy a kétgyermekes családok adókedvezménye 40 ezer forintra nő majd. Mint mondta, a munkaadói adók 17,5 százalékra csökkennek majd, ami megteremti a lehetőséget a további béremelésekre.

Közölte: jövőre az oktatásra, az egészségügyre és a honvédelemre is több forrás jut. Oktatásra 606 milliárddal, egészségügyre 505 milliárddal jut majd több 2010-hez, a baloldali kormányzáshoz képest – jegyezte meg. Kiemelte: a költségvetésben érvényesíteni kell a biztonsággal kapcsolatos szempontokat is, mert Európában sokasodnak a gazdasági válságjelek, ezért 50 százalékkal növekszik majd az általános költségvetési tartalék.

Ez az oka annak, hogy a kormány és a kormánypártok nem támogatták azokat az ellenzéki indítványokat, amelyek csökkentették volna ezt a költségvetési keretet – tette hozzá.